Župa je mjesto sa brojnim vinogradima rasprostranjenima uz granično područje Parka prirode Biokovo. Berba za rane sorte započela je u subotu 06. rujna a urod je nešto manji od očekivanog, prvenstveno zbog velikih suša koje su zadnjih mjeseci zahvatile ovo područje. Vinogradari su ipak zadovoljni rezultatima sa početka berbe.


Ranije nego ikad u Župskim je vinogradima počela berba grožđa. Tromjesečna suša ubrzala je zriobu, grožđa je manje, no zato je njegova kvaliteta iznimna, s velikom koncentracijom sladora i optimalnim odnosom kiselina. Vinogradi ove godine donose manje prinose, ali će zato privatni kupci i poneka vinarija (ako za njih nešto preostane) biti zadovoljni.

Nepovoljni meteorološki uvjeti tijekom proljeća (svakodnevno kišenje u kombinaciji sa sunčanim razdobljima) pogodovali su razvoju peronospore i raznih štetnika (crvenog pauka, grožđanih moljaca i dr.), što je ove godine urod smanjilo za trećinu. Loša zaštita vinograda ostaje i dalje boljka ovdašnjih vinogradara, što iz neinformiranosti, nepovjerenja u kemijske preparate (pesticide, fungicide i dr.) i nedovoljnog vremena posvećenog vinogradu, uzrok su tome da prinos grožđa u ovom kraju još uvijek ovisi većinom o „volji Božjoj“.
Loza je tijekom ljeta patila i zbog nezapamćene suše pa će iz tih razloga prinosi biti za dodatnih 10 - 15% manji. U prošlosti je bilo i gorih „vinskih“ godina (ponekad i bez uroda) što je naše pretke natjeralo da stvore sortu koja će i u najtežim uvjetima donijeti kakav-takav prinos.
Stari vinogradari ovog područja uzgojili su posebnu vrstu bijelog grožđa, specifična imena „bila medna“.

Bijela medna je sorta koja ima dosta bujnu stabljiku (trs), dugačke mladice i internodije . List je velik, skoro pa okrugao, cijeli ili trodijelan, sa plitkim urezima. Grozd na bijeloj mednoj je vrlo velik i može doseći do 1, 5 kg težine, zbijenog zrna, piramidalnog ili češće okruglog oblika. Bobica je krupna, potpuno okrugla sa žutozelenom kožicom. Nije pogodna za uzgoj u vrlo tankom i siromašnom tlu pa se ovdje sadi na parcelama u polju ili okolo većih parcela namijenjenima uzgoju drugih poljoprivrednih kultura, na mjestima gdje se voda prirodnim putem slijeva i nakuplja (tzv.“uzvode“). Poželjna su vlažna i deblja tla kako bi do izražaja došla njena velika rodnost i mogućnost da se u visokom uzgoju dobije na jednom trsu na desetke obilatih grozdova. Iako je velike rodnosti ima slatko grožđe, a vino dobiveno od ove sorte ima boju meda. U najgorem slučaju, kada je godina kišna i na mjestu gdje je dosta debelo tlo, mošt dobiven od bile medne sadrži od 17 – 19 % šećera.
Budući da se loza u ovom području uzgaja na dosta mršavijem tlu (na debljoj zemlji stariji su stanovnici ovog kraja uzgajali žitarice), mošt dobiven od ove sorte sadrži i do 23 % šećera, sa 5 – 7 grama / litru ukupnih kiselina. Vino je prepoznatljivog i za ovu sortu specifičnog okusa i boje.

Najbolje vino na ovom području dobiva se iz mošta pripravljenog miješanjem bijele medne i kujundžuše, koja je vrlo raširena sorta u župskim vinogradima.

Gdje smo?

Upoznajte gdje je Župa Biokovska na karti, te otiđite na virtualnu šetnju kroz njene putove.

Karta...

Virtualna šetnja...

Vremenska prognoza
vremenskaprognoza

Pratite vremenske uvjete na području Župe i okolice.

Vremenska prognoza...

O nama
onama

Kontaktirajte nas, pitajte što vas zanima. 

O nama...