Cvjetnica

Osam dana prije Uskrsa

Osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje.

Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Cvjetnica je uvod u to slavlje. Sadržaj Cvjetnice otkriva svećenikov pozdrav kojim započinje vjernički susret u crkvi, a glasi:

"Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova."

Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.

Misa Cvjetnice ima i dva posebna obreda:

prvi je povorka s blagoslovljenim maslinovim i lovorovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem,drugi je izvještaj o Isusovoj muci.

Ti obredi izražavaju dva glavna oblika vazmenog otajstva:

Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. Te graničice ostavljaju se u kući i nakon što su se osušile. Ovaj je običaj strogo kršćanski, a najvjerojatnije je stariji običaj kićenja cvijećem bunara na Cvjetnicu, posebno u dvorištima kuća gdje ima momak za ženidbu. Ovo iz razloga toga što je za ovaj naš kraj od životne važnosti bilo od Boga izmoliti blagonaklonost za darivanje dovoljno vode, najvažnijeg materijalnog dobra u ovom vjekovima sušnom kraju.